Nezaradené

Ako plytváme elektrickou energiou a ako tomu zabrániť

Elektrická energia zohráva kľúčovú úlohu v našom každodennom živote, no zároveň ide o najväčší fluktuujúci výdavok v domácnostiach a zdroj emisií CO₂. Nájsť spôsoby, ako znížiť spotrebu elektriny, nielenže znižuje náklady na mesačné elektrické faktúry, ale je to tiež nevyhnutné pre dosiahnutie väčšej udržateľnosti a energetickej efektívnosti.

Je možné žiť rovnakým spôsobom a pritom ušetriť energiu?

Tu je veľká otázka: Je možné ušetriť elektrinu bez toho, aby sme sa vzdali našich každodenných pohodlí?

No, to nie je také jednoduché, najmä ak vezmeme do úvahy, že podľa informácií Slovenskej agentúry pre energetickú efektívnosť a diverzifikáciu (SAEED) priemernej slovenskej domácnosti ročne spotrebuje elektrinu v hodnote približne 1000 eur.

Avšak úspora elektriny je oveľa jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. Stačí urobiť nasledovné:

  1. Byť si vedomý toho, ako spotrebúvate energiu a na čo.
  2. Mať správny postoj.
  3. Ustanoviť návyky na prevenciu plytvania energiou.

Niektoré návyky, ktoré by sme mali zvážiť, sú veľmi zrejmé. Príklady zahŕňajú vypínanie svetiel, keď ich nepoužívate, odpojenie zariadení, keď odchádzate na dovolenku, udržiavanie vykurovania medzi 18 a 22 stupňami, kontrolu a zlepšovanie izolácie vášho domu, výber energeticky efektívnych spotrebičov a využívanie spotreby energie počas najlacnejších hodín dňa, medzi iným.

Avšak niekedy plytváme elektrinou bez toho, aby sme si to uvedomili.

Jedným z takýchto príkladov je, keď ponechávame televízor alebo počítač vypnutý, ale pripojený k elektrickej sieti s aktivovaným “červeným svetlom”.

Tento typ plytvania energiou nastáva, keď sú zariadenia v pohotovostnom režime a je populárne známy ako “vampírova energia”. Tento druh straty energie tvorí až 5% celkovej spotreby vo španielskych domácnostiach.

Prevencia plytvania energiou pomocou týchto 6 jednoduchých tipov:

  1. Nahraďte halogénové, fluorescenčné a konvenčné žiarovky LED žiarovkami. LED osvetlenie je efektívnejšie a ekologickejšie, pretože jeho žiarovky sú recyklovateľné. Okrem toho LED žiarovky neprodukujú teplo (čím sa predchádza plytvaniu energiou) a majú výrazne dlhšiu životnosť než tradičné žiarovky.
  2. Kupujte energeticky efektívne spotrebiče. Pri výmene chladničky, práčky, umývačky riadu alebo akéhokoľvek iného domáceho spotrebiča hľadajte modely s najvyšším energetickým hodnotením (A) a pozrite si údaje o ich konkrétnej spotrebe elektrickej energie. Toto je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako ušetriť na svojom účte za elektrinu.
  3. Vytrhnite alebo vypnite elektronické zariadenia, keď ich nepoužívate. Jednoduchá akcia, ako je vytrhnutie televízie, herného konzolu, počítača alebo mikrovlnnej rúry, môže byť kľúčom k zníženiu spotreby elektrickej energie. Prečo? Pretože mnoho domácich spotrebičov stále spotrebúva elektrinu v pohotovostnom režime, aj keď nie sú používané.
  4. Skontrolujte svoj účet za elektrinu. Pravidelná kontrola vášho účtu za elektrinu vám povie, aká sadzba sa vám účtuje, a či by ste mali prejsť na iný tarif. Okrem toho je vhodné porovnať zmluvný výkon a skutočnú spotrebu, aby sa obidve mohli upraviť a tak predísť zbytočnému plytvaniu. Zníženie zmluvného výkonu môže byť dvojsečnou zbraňou, preto je vždy dobré hľadať správnu rovnováhu.
  5. Začlenite udržateľnosť do vášho každodenného života. Udržateľnosť znamená urobiť zmeny vo vašom každodennom živote, ako je používanie opakovateľných tašiek, umývanie riadu studenou vodou, recyklácia, redukcia používania plastov, zodpovedné nakupovanie, využívanie verejnej dopravy atď. Je to jednoduché! Ušetríte energiu a dlhodobo to bude mať prospech pre vaše zdravie, váš peňaženku a životné prostredie.
  6. Investujte do obnoviteľných zdrojov energie. Udržateľnosť, energetická efektívnosť a úspory sú tri pojmy, ktoré neoddeliteľne spájame s obnoviteľnými zdrojmi energie, ktoré sa stali bezpečnou a ekologickou investíciou do budúcnosti. V skutočnosti je inštalácia solárnych panelov jednou z najlepších možností na kontrolu elektrickej energie, ktorú spotrebúvate doma, a na zníženie plytvania elektrinou.

Ak uvažujete o prechode na vlastnú spotrebu, v Soleco vám poskytneme potrebné rady, aby sa to stalo. Smieme v oblasti profesionálov a zvládneme celý proces (počiatočný prieskum, plánovanie, kontakt s dodávateľmi, hľadanie dotácií, inštalácia fotovoltaických panelov, revízie, údržba atď.). Tešíme sa na váš kontakt!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *